''If you want the rainbow, you have to deal with the rain''
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Ekim 2018 Cuma

Ben Yokken Yazım Çalınmış?

Burada birkaç gün önce başlıkları ve fotoğraflarına kadar çalınmış bir yazım ile ilgili oldukça sitem dolu birkaç cümle vardı. Çalınan yazım blogumun kendinden de çok büyüyen, inanılmaz sevilen ve emeklerimin en çok karşılığını aldığım Moon Lovers ile Kalbimizi Fetheden Wang So Gerçekte Kim? idi.

Sayfaya da sitem dolu bir yorum atmıştım zaten. Yazıyı tamamen değiştirmişler. Dolayısıyla ben de yazımı kaldırmak istedim. Olaylar hiç olmamış gibi davranmak ve hatta o yazının altına yorum yazanları yok saymamak için böyle bir duyuru yapmak daha doğru oldu. Sayfanın linkini vermiyorum, gerek yok. 

Merak Edenlere Benim Yazımın Linki:
http://diaryofmelly.blogspot.com/2017/01/moon-lovers-ile-kalbimizi-fetheden-wang.html

Geldi geçti diyelim. Ufak bloggerlar'ın, kendi halindeki üreticilerin "takipçileri, bileni tanıyanı az nasıl olsa kimse anlamaz" diye emeğini, yazısını, sanatını yada ürettiği şey her ne ise çalmayalım!!! İlla paylaşacaksak izin isteyip referans gösterelim olur mu? Sonra durduk yere üzülüyoruz. Değdi mi şimdi?

2 yorum:

  1. Yazım çalınmış diyorsunuz. Bende merak ettim baktım. İkisi arasında hiç bir benzerlik göremedim.

    * Öncelikle sizin yazınız daha sohbet tarzında daha samimi, kendi düşünceleriniz hakim. Diğer yazı daha çok bilgi tarzında ve sizinkine nazaran daha farklı bilgiler içeriyor.

    Yazınızın çalınmış olması için hemen hepsinin birebir aynısı olması ve hepsi kopyalanarak hiçbir değişiklik yapılmadan yayınlanması gerekmez mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum.

    Bir de kendinize haksızlık etmişsiniz. Kendi halinde yazar tabiri kullanarak. Blog yazmak zaten başlı başına bir yazarlıktır. Sadece anlatım diliniz değişir. Kimi daha ciddi yazılar yazarken, kimisi de sohbet havasında yazar.

    Yazının kalitesine Google karar verir. İçerik özgün mü yazılmış, kopyalanmış mı bunu çok iyi analiz eder. Bu analiz doğrultusunda yazının çöp mü ya da kaliteli mi olduğuna karar verir. Bahsettiğiniz sitedeki yazılar iddianız gibi tamamen çalıntı olsa idi. (Belki bazı yerleri benzer olabilir) Şu an aramalarda ilk sıralarda çıkıyor olamazdı ve sizin takipçileriniz de o yazıyı görüp sizi bilgilendiremezlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar. Çok güzel yazmışsınız, çok da haklısınız. Hatta arada kendime haksızlık ettiğimi düşünerek bana ufak bir iltifatta da bulunmuşsunuz, çok teşekkür ederim.

      yalnız sizin şu anda okuyarak yorum yaptığınız yazı, beni uyarılarımdan sonra sayfanın güncelleyip değiştirdiği yazı. eski hali yani okurlarımın bana haber verdiği hali benim yazımla NEREDEYSE bire bir aynıydı. edebiyatta yada yazılı herhangi bir yayında yazının çalınmış kabul edilmesi için noktası virgülüne kadar birebir olması, hiçbir değişiklik yapımaması gerekmez. cümle cümle anlatılan her şey, başlıklar, fotoğraflar, verilen bilgi sıralaması bile aynıyken sadece cümle yapısını değiştirmek (içindeki bazı kelimeler, cümlenin zamanı, sohbet tarzından bilgi verici eğitici tarza geçmek vb.) o yazıyı özgün yapıp çalıntı olmaktan kurtaramaz. ki bahsi geçen yazı tamamen öyleydi. benim yazımı okuduysanız eğer, ordaki başlıklar birebir, altındaki yazı da cümle cümle verilen bilgiler, içerik her şey aynıydı. tek fark ben 'öyleymiş böyleymiş' diye arkadaşıma anlatmış gibi yazarken onlar ders kitabı edasında bir yazıya dönüştürmüşlerdi.

      ayrıca google yazı kalitesine karar verebilen bir mercii değildir. siz istediğiniz yazıyı referans göstermeden kopyalayın, hatta bir kitabı yazın blogunuza, birisi farkedip şikayet etmeden google algılayamaz. içerik özgün mü değil mi anlamaz. günde milyarlarca blog vb. entry giriliyor sanal ortama ve bunlar yazarının belirtilmediği şiirlerle, köşe yazılarıyla ve benim durumumda blog yazılarıyla dolu. google ın bunları kendi kendine tek tek 'bu özgün, bu kopyalanmış' diye analiz ettiğini sanıyorsanız üzülerek söylüyorum ki yanılıyorsunuz. bu durum google'ın umrunda bile değil. ünlü insanların sözlerini benim lafım diye birer sayfaya basıp kitap çıkaranların devrinde yaşıyoruz malum...

      ilk sıraya çıkmaları, benim yazımı(çok şükür ki emeğim takdir edilip sevildi, yazarken çok uğraştım) bire bir kullanarak okunmalarındandır maalesef, google çok ÖZGÜN yazılarını kaliteli bulduğundan değil. bilinen, takip edilen bir kore sitesi bu. elbette ki ikimizde de aynı yazı olsa da benden önde çıkacaklardır. benim takipçim oldukça sınırlı. umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır. uzun yazdım ama işin özü şu ki, onlar da hatasını anlayıp yazıyı değiştirdi. çok şükür ki doğru yolunu buldu.

      Sil

Sen de izledin mi? İzlemedin mi? Peki şimdi izlemeyi düşünüyor musun? Bekliyorum yorumlarını^^